top of page

La música como herramienta pedagógica

 

 

ENLACES SOBRE EL USO DE LA MÚSICA COMO HERRAMIENTA PEDAGÓGICA

 

1. Artículo sobre la estimulación musical a edades tempranas. Con indicación de las principales ventajas que ello conlleva.

http://www.filomusica.com/filo50/fca.html

 

2. Artículo que comenta el hecho de que cada vez aparecen más estudios donde se demuestra la fuerte correlación que hay entre la estimulación musical y el desarrollo de una mayor intelegencia en los niños.

http://estimulaciontemprana.co/desarrollo-de-la-inteligencia/#more-184

 

3. Artículo paralelo al anterior donde nos hablan de la música para bebes como estimulación temprana.

http://estimulaciontemprana.co/musica-para-bebes-estimulacion-temprana/#more-85

 

4. Estudio de la Música como estrategia educativa en el proceso enseñanza de aprendizaje para el aprovechamiento académico de los estudiantes a nivel elemental (128 páginas en formato pdf): 

http://www.suagm.edu/umet/biblioteca/UMTESIS/Tesis_Educacion/Adm_Sup_Educativa/ESantiagoSilva.062309.pdf

 

 

El siguiente texto ha sido redactado por el Aula de Música Municipal de Abrera para ESTUDIAR EN ABRERA

 

La música, un regal per a nosaltres

 

 

Obrir els sentits a tot el que ens envolta, ens fa estar desperts cada dia. Mirem un programa a la televisió, llegim un llibre, ens sorprèn un vídeo del youtube, escrivim un missatge als nostres amics o escoltem música per ajudar-nos a passar l’estona.

 

Tots aquests estímuls ens fan utilitzar una gran quantitat diferent de llenguatges i de maneres d’expressar-nos i comunicar-nos. Tots tenim molt present la comunicació verbal i, d’un temps ençà, la comunicació visual. Però, i la música que fa tants segles que ens acompanya, quin paper pot jugar en la formació dels nostres fills?

 

Aprendre a tocar un instrument o passar una bona estona cantant, d’entrada ja ens posa en una situació de compartir. Compartir un moment únic amb els nostres companys, ser capaços de tirar endavant tots junts. Pensar en tot el que és col·lectiu, ajudant-nos a valorar els altres, sumant esforços per crear alguna cosa diferent, contraposant els valors individuals i el que, entès o mal entès, anomenem èxit personal. Ser solidari amb els nostres amics, fer-nos responsables d’un projecte comú aprenent a relacionar-nos amb el caràcter i les qualitats, però també les febleses o mancances de tots.

 

I poder tenir aquestes vivències ens ajuda a expressar-nos amb un llenguatge diferent. Ens ajuda a conèixer el nostre interior, a ser crítics amb el que ens envolta però també amb nosaltres mateixos.

 

I tota aquesta imaginació que fem servir, ens fa treure aquella creativitat que moltes vegades tenim amagada ja sigui pels prejudicis com pels estereotips que ens acompanyen. Una creativitat que ens ajudarà en el nostre dia a dia a saber, o almenys a intentar, resoldre les diferents situacions que ens anem trobant a la nostra vida.

 

I individualment, l’estudi de la música ens aporta aquella disciplina, una paraula tant oblidada com sovint mal entesa. La disciplina que ens fa ésser responsables de nosaltres mateixos, que ens fa ser constants en l’intent d’assolir aquell objectiu que ens hem marcat i que ens ajuda a no deixar-nos defallir i que ens motiva a intentar millorar. I no fer-ho tan sols per nosaltres mateixos, sinó amb tota la gent que estimem i que ens envolta.

 

I per últim i, no menys important o, fins i tot, el més important: Poder gaudir de la música que, sense cap mena de dubte, segur que ens regalarà molt bones estones i aquells moments en que ens sentim nosaltres mateixos i ens sabem feliços.

 

Aula Municipal de Música

3 de julio de 2014

Fotos aportadas por Joaquín Yaniz

SMARTPHONES: Pulsa el botón azul con horizontales blancas para desplegar el menú de las diferentes secciones de la web.

bottom of page